برگزاری نشست علمی – تخصصی «مدیریت تدریس و هوش مصنوعی» در دانشگاه علم و فرهنگ

علمی و تخصصی «مدیریت تدریس و هوش مصنوعی» روز یکشنبه ۱۳ اسفندماه 1403 به صورت حضوری و مجازی در دانشگاه علم و فرهنگ با همکاری معاونت پژوهش و فناوری، گروه علوم تربیتی دانشکده علوم انسانی دانشگاه علم و فرهنگ و انجمن علمی مدیریت آموزشی ایران برگزار شد. این رویداد با حضور استادان برجسته از دانشگاههای مختلف کشور برگزار شد و به بررسی تأثیرات هوش مصنوعی بر فرآیند تدریس، مدیریت کلاس و یادگیری شخصیسازیشده پرداخت.
هوش مصنوعی، راهکاری برای چالشهای آموزشی
یکی از مشکلات اساسی نظامهای آموزشی، عدم توجه به تفاوتهای فردی در یادگیری است. بسیاری از دانشآموزان و دانشجویان به دلیل نداشتن برنامههای متناسب با تواناییها و ضعفهای خود، انگیزه کافی برای یادگیری ندارند. از سوی دیگر، معلمان و استادان با تعداد زیادی از دانشجویان مواجه هستند که امکان ارائه آموزش شخصیسازیشده برای تکتک آنها را ندارند.
در این نشست، متخصصان و اساتید حاضر به بررسی این چالشها پرداختند و راهکارهای مختلفی را ارائه کردند. آنها تأکید داشتند که هوش مصنوعی با تحلیل دادههای آموزشی، شناسایی نقاط قوت و ضعف فراگیران و ارائه پیشنهادهای اصلاحی، میتواند کمک بزرگی به بهبود فرآیند یادگیری کند. همچنین، این فناوری قادر است وظایف اجرایی و ارزیابیهای مستمر را خودکار کرده و فرصت بیشتری برای تعامل مؤثر بین معلم، دانشآموز، استاد و دانشجو ایجاد کند. بررسی نمونههای بینالمللی نشان داد که کشورهای پیشرفته سرمایهگذاریهای گستردهای در این حوزه انجام دادهاند تا کیفیت آموزش را با استفاده از فناوریهای هوشمند ارتقا دهند.
سخنرانان نشست و دیدگاههای آنان
پروفسور محمدرضا بهرنگی از دانشگاه خوارزمی، رئیس انجمن مدیریت آموزشی ایران و عضو شورای تخصصی گروه علوم تربیتی دانشگاه علوم و فرهنگ درباره ۱۰ گام اصلی مدیریت تدریس و چالشهای آن در عصر دیجیتال و تأثیر فناوریهای هوشمند در بهینهسازی فرآیند آموزش صحبت نموده و پیشنهاداتی برای بهره مندی از این فرصت بر اساس مدل های موفق جهانی نظیر مدل کشور فنلاند، در بهینهسازی روشهای تدریس، ارائه بازخوردهای دقیق و کمک به معلمان و استادان در برنامهریزی آموزشی به حاضرین ارائه نمودند. در ادامه دکتر یحیی قائدی از دانشگاه خوارزمی به بحث ابعاد فلسفی و تربیتی استفاده از هوش مصنوعی در تدریس اشاره و بر عدم آمادگی نظام آموزشی کشور در مواجه با این موضوع تاکید نموده و ابراز امیدواری نمودند که فلسفه کاربست هوش مصنوعی در مدیریت تدریس، و تأثیر آن بر تصمیمگیریهای آموزشی و تغییرات بنیادی در روشهای یاددهی-یادگیری بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد.سپس دکتر احسان اکرادی از اعضای هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی به کاربست هوش مصنوعی در ترجمه متون علوم تربیتی و چگونگی استفاده از ابزارهای هوشمند برای بهبود فرآیند ترجمه و دسترسی آسانتر به منابع علمی را مورد تاکید قرار داده و نقش هوش مصنوعی در شخصیسازی یادگیری و تأثیر آن بر عملکرد دانشآموزان و دانشجویان را نیاز جامعه دانشگاهی با حفظ رعایت اخلاق حرفه ای و اخلاق علمی دانستند. در نهایت، دکتر محمدصادق بیجندی مدیر گروه علوم تربیتی دانشکده علوم انسانی دانشگاه علم و فرهنگ با ارائه پیشینه پژوهشهای مختلف و مطالعات مرتبط با هوش مصنوعی و تاثیر آن در مدیریت تدریس و شایستگی های مورد نظر و نیاز برا ی مدرسان در تمام سطوح آموزشی، به ارائه تجربیات موفق در بهکارگیری هوش مصنوعی در محیطهای آموزشی پرداختند.
در پایان جلسه دکتر فرهاد شفیعپور مطلق از دانشگاه آزاد کاشان که دبیری این نشست علمی تخصصی را نیز بر عهده داشتند، به نحوه بهکارگیری هوش مصنوعی در سیستمهای مدیریتی آموزشی و چالشهای اجرایی آن پرداختند.
این نشست علمی – تخصصی فرصتی ارزشمند برای استادان، معلمان، پژوهشگران و دانشجویان علاقهمند به حوزه فناوریهای نوین آموزشی بود تا با جدیدترین دستاوردهای علمی در زمینه هوش مصنوعی و تأثیر آن بر مدیریت تدریس و فرآیندهای یادگیری آشنا شوند. شایان ذکر است این نشست با استقبال خوب استادان، دانشجویان و معلمان به صورت حضوری و مجازی روبرو شد.

